De ce este Greșit Algoritmul Facebook EdgeRank

S-a discutat mult despre Facebook EdgeRank: definiţii , opinii pro şi contra noilor schimbări din reach-ul mesajelor de pe pagina de Facebook a unei companii. Majoritatea specialiştilor au venit cu sfaturi, idei şi lămuriri.

Vă invit să răsfoiţi articolele din link-urile de mai sus pentru a vă crea o perspectivă cât mai completă asupra ce e EdgeRank, ce modificări a făcut Facebook în algoritm şi cum ne afectează acestea (atât pe utilizatorii obişnuiţi, cât şi pe brand-uri).

În prezent, marketing-ul pe Facebook se rezumă la micul război între brand-uri şi Facebook. Unele încearcă să dea de pământ cu EdgeRank-ul, în timp ce alţii vor să păcălească algoritmul cu posturi din categoria Like & Share.

 

Realitatea?

Trebuie să înţelegeţi că Facebook-ul e un business la bază. Mark şi ceilalţi investitori vor profit. It’s all about the $$$. Iar Facebook a făcut o mişcare în acest sens: a tăiat din reach-ul posturilor paginilor de Facebook, pentru a scoate puţin mai târziu soluţia salvatoare: Promoted Posts.

Efectul modificării algoritmului Facebook Edgerank

Sursa: baekdal.com

Replica lor, când au fost întrebaţi de ce fac mârşăvii de genul ăsta, a fost:

We’re continuing to optimize the news feed to show the posts that people are most likely to engage with, ensuring they see the most interesting stories. This aligns with our vision that all content should be aş engaging as the posts you see from friends and family.

Cough…Bull…Chough…Shit! Însă înţeleg logica din spatele raţionamentului. Facebook câştigă bani din publicitate. Atât timp cât utilizatorii fac din ce în ce mai mult engagement, cu atât fac mai mulţi bani din afișări și click-uri din ads. Însă, brandurile trăiesc din vânzări de servicii sau produse, nu din publicitate. Răspundeţi la următoarea întrebare: Cine îţi cumpără produsele? Doar persoanele care au interacţionat într-un mod activ (like, share, comment etc) cu brand-ul?

Fanii pasivi afectați de noul Edgerank

Sursa: baekdal.com

Nu. Facebook uită de utilizatorii pasivi care doar ascultă şi citesc, fără a interacţiona. Dar care sunt influenţaţi şi cumpără. Iar Facebook îi elimină tocmai pe aceştia prin neafișarea mesajelor brand-ului pe Wall-ul lor. Problema e că Facebook are o viziune limitată asupra engagement-ului, măsurându-l folosindu-se doar de Social Actions care sunt doar o mică parte din tot fenomenul efectului social media.

Acum că am lămurit asta, să vorbim de fanii care fac engagement activ. Ca specialişti în marketing-ul pe Social Media, trebuie să ne întrebăm: acest tip de engagement vinde tot timpul? Posturile virale, cu engagement uriaş sunt atât de bune pentru brand? O să încerc să răspund printr-un exemplu: uitaţi-vă la cele mai virale filmuleţe de pe Youtube din ultima perioadă. Ce observaţi? Acele video-uri au engagement uriaş: vizionari, comentarii, embed-uri, share-uri etc. Asta înseamnă mai mulţi bani din publicitate pentru Youtube. Dar…generează vreunul dintre filmuleţele alea vânzări, într-un fel sau altul?

Dar această poză?

Realitatea - Social Media Fail

Sursa: http://www.dailycotcodac.ro/

Rezumând, problemele cu noul algoritm Facebook EdgeRank sunt:

  • Elimină accesul brand-ului la fanii pasivi şi inactivi din punct de vedere al engagement-ului, deşi aceştia pot fi influențați. Oare de ce Facebook îţi oferă alternativa cu post-urile sponsorizate? Pentru că şi ei cred că acest gen de fani pot deveni clienţi.
  • Modificările făcute EdgeRank-ului au o bază destul de fragilă: engagement-ul bazat pe social actions. Nu există nici o corelare reală între ce crede Facebook că îţi place şi ceea ce îţi place cu adevărat.
  • Facebook pune accent uriaş pe Like-uri, comentarii etc. ca elemente constituente ale engagement-ului. Nu zic că nu sunt importante, dar există şi alte forme ale engagement-ului, inclusiv cel pasiv de care am vorbit.

 

Concluzie subiectivă

Nu vreau ca Facebook să-mi filtreze fanii. Nu vreau ca posturi importante atât pentru brand, cât şi pentru fani să aibă un reach slab şi nu vreau să generez posturi relativ superficiale doar pentru engagement şi pentru a-mi creşte vizibilitatea viitoarelor posturi.

Vreau să influenţez, să construiesc o relaţie de durată cu fanii brand-ului. Suprinzător sau nu, Facebook e împotriva acestor lucruri.

Totuşi..TREBUIE să ne adaptăm într-un mod cât mai aliniat obiectivelor business-ului. Ce e de făcut? Voi reveni cu nişte posibile idei şi soluţii într-un articol viitor.

 

Voi ce părere aveţi? Este corect şi complet cum e definit engagement-ul de cei de la Facebook?